Didactiek (3) - Activerende didactiek

Online cursus Didactiek (3) - Activerende didactiek

Deze module is bedoeld voor leraren (po/vo) en gaat over activerende didactiek, een didactische aanpak gebaseerd op het principe van actief leren.

Heb jij als docent de neiging om veel denkwerk zelf te doen tijdens de les? Door een activerende didactiek daag je leerlingen uit om verder te denken, en zoek je de balans tussen ondersteunen en loslaten. Zo krijgen leerlingen zelf meer regie en wordt hun leerproces zichtbaarder. Leuk en motiverend voor leerling én docent, maar hoe pak je dat aan?

Deze module is bedoeld voor leraren (po/vo) en gaat over activerende didactiek, een didactische aanpak gebaseerd op het principe van actief leren. Eerst wordt uitgelegd wat actief leren is en wat de wetenschappelijke en filosofische onderbouwing is van actief leren. In het tweede deel komen de aspecten van activerende didactiek naar voren en volgen tips voor de praktijk.

Doel van de cursus

Aan het eind van de cursus ken je de mindsettheorie en kun je deze toepassen aan de hand van concrete handvatten voor in de klas en op school. 

Wat kan of ken je na de cursus

Aan het einde van deze module beheers je de volgende leerdoelen: 

  • Ik kan uitleggen wat actief leren is en waarom dit effectief is
  • Ik kan de relatie uitleggen tussen actief leren constructivisme
  • Ik weet wat activerende didactiek is en hoe dat er in de praktijk uit ziet
  • Ik kan handvatten en tips om activerende didactiek in te zetten toepassen

Duur en studiebelasting

De cursus Didactiek (3) - Activerende didactiek duurt ongeveer 3 uur met een studiebelasting van 3 uur. 

Doelgroep en vooropleiding

Deze online cursus is geschikt voor leraren in het po en vo. Ook interessant voor iedereen die te maken heeft met pedagogiek, didactiek of onderwijskunde of daarin geïnteresseerd is. Een pedagogische, didactische of onderwijskundige vooropleiding op minimaal hbo-niveau is aan te bevelen. 

Vaardigheden

Je breidt je kennis uit over actief leren, de onderbouwing daarvan, activerende didactiek en hoe je dit praktisch aanpakt.

Lesmaterialen

De cursus Didactiek (3) - Activerende didactiek bestaat uit online instructie, e-learning en vragen na elk (sub)thema. 

Opbouw van de cursus

Deze cursus bestaat uit hoofdstukken over de volgende thema's:

  • Introductie
  • Actief leren
  • Activerende didactiek

Binnen elk thema worden er één of meerdere vragen over de inhoud gesteld. Dit zijn reproductievragen, toepassingvragen en evaluatievragen.

Anticiperen
Creativiteit
Motiveren
Prioritering
Samenwerken