Didactische werkvormen (6) - Schrijfwerkvormen

Online cursus Didactische werkvormen (6) - Schrijfwerkvormen

Deze module is onderdeel van een reeks over didactische werkvormen. Deze module gaat over verschillende soorten schrijfwerkvormen en hoe je deze kunt inzetten in de praktijk.

Deze module is onderdeel van een reeks over didactische werkvormen. Deze module gaat over verschillende soorten schrijfwerkvormen en hoe je deze kunt inzetten in de praktijk.

Doel van de cursus

Aan het eind van de cursus heb je gereflecteerd op het belang van didactische werkvormen en schrijfwerkvormen. Je kent verschillende soorten schrijfwerkvormen en kunt deze koppelen aan een specifiek lesdoel. 

Wat kan of ken je na de cursus

  • Ik haal voorkennis op over het belang van didactische werkvormen en hoe je deze inzet.
  • Ik weet wat schrijfwerkvormen zijn en wat kenmerkend hiervoor is.
  • Ik ken verschillende soorten schrijfwerkvormen en de voor- en nadelen hiervan.
  • Ik kan verschillende soorten schrijfwerkvormen koppelen aan een specifiek lesdoel.

Duur en studiebelasting

De cursus Didactische werkvormen (6) - Schrijfwerkvormen duurt ongeveer 2 uur met een studiebelasting van 2 uur. 

Doelgroep en vooropleiding

Deze online cursus is geschikt voor leraren in het po of vo. Ook interessant voor iedereen die te maken heeft met pedagogiek, didactiek of onderwijskunde of daarin geïnteresseerd is. Een pedagogische, didactische of onderwijskundige vooropleiding op minimaal hbo-niveau is aan te bevelen. 

Vaardigheden

In deze cursus haal je voorkennis op over de definitie en effectiviteit van didactische werkvormen. Ook leer je wat schrijfwerkvormen zijn. In deze cursus reflecteer je op het belang van schrijfwerkvormen voor jouw onderwijspraktijk en reflecteer je op de voor- en nadelen van verschillende schrijfwerkvormen. 

In deze cursus krijg je verschillende soorten schrijfwerkvormen aangereikt, met stappen en voorbeeldvideo’s om deze toe te passen in je les. Je leert deze werkvormen te koppelen aan een specifiek lesdoel.

Lesmaterialen

De cursus Didactische werkvormen (6) - Schrijfwerkvormen bestaat uit online instructie, e-learning en vragen na elk (sub)thema. 

Opbouw van de cursus

Deze cursus bestaat uit hoofdstukken over de volgende thema's:

  1. Introductie
  2. Schrijfwerkvormen

Binnen elk thema worden er één of meerdere vragen over de inhoud gesteld. Dit zijn reproductievragen, toepassingvragen en evaluatievragen.

Anticiperen
Creativiteit
Motiveren
Prioritering
Samenwerken