Didactische werkvormen (1) - Wat zijn het en hoe kies ik een werkvorm?

Online cursus Didactische werkvormen (1) - Wat zijn het en hoe kies ik een werkvorm?

Dit is de eerste module in een reeks over didactische werkvormen. Deze module geeft een algemene introductie op de definitie, de functie en de effectiviteit van didactische werkvormen, en geeft handvatten om stap voor stap de juiste passende werkvorm te kiezen. 

Dit is de eerste module in een reeks over didactische werkvormen. Deze module geeft een algemene introductie op de definitie, de functie en de effectiviteit van didactische werkvormen, en geeft handvatten om stap voor stap de juiste passende werkvorm te kiezen. 

Doel van de cursus

Aan het eind van de cursus weet je wat didactische werkvormen zijn, waarom deze belangrijk en effectief zijn om te gebruiken in de les, en hoe ik op een weloverwogen manier een werkvorm kies voor mijn les. 

Wat kan of ken je na de cursus

  • Ik kan uitleggen wat didactische werkvormen zijn en wat de relatie is met coöperatieve werkvormen
  • Ik kan uitleggen wat het belang en de effectiviteit is van didactische werkvormen en kan dit wetenschappelijk onderbouwen
  • Ik kan sleutels tot succes noemen die ervoor zorgen dat didactische werkvormen ook daadwerkelijk effectief worden uitgevoerd
  • Ik kan een passende werkvorm kiezen en daarbij rekening houden met de beginsituatie, de lesfase, situatiekenmerken, de mate van differentiatie, en de groeperingsvorm

Duur en studiebelasting

De cursus Didactische werkvormen (1) - Wat zijn het en hoe kies ik een werkvorm? duurt ongeveer 2 uur met een studiebelasting van 2 uur. 

Doelgroep en vooropleiding

Deze online cursus is geschikt voor leraren in het po of vo. Ook interessant voor iedereen die te maken heeft met pedagogiek, didactiek of onderwijskunde of daarin geïnteresseerd is. Een pedagogische, didactische of onderwijskundige vooropleiding op minimaal hbo-niveau is aan te bevelen. 

Vaardigheden

In deze cursus leer je definities van didactische werkvormen en wat de effectiviteit ervan is voor het leren in de klas. In deze cursus leer je definities van didactische werkvormen en wat de effectiviteit ervan is voor het leren in de klas. In deze cursus krijg je praktische handvatten om didactische werkvormen weloverwogen te kiezen, rekening houdend met lesdoelen, lesfasen en verschillende situatiekenmerken. 

Lesmaterialen

De cursus Didactische werkvormen (1) - Wat zijn het en hoe kies ik een werkvorm? bestaat uit online instructie, e-learning en vragen na elk (sub)thema. 

Opbouw van de cursus

Deze cursus bestaat uit hoofdstukken over de volgende thema's:

  1. Introductie
  2. Wat zijn didactische werkvormen?
  3. Een werkvorm kiezen
  4. Extra

Binnen elk thema worden er één of meerdere vragen over de inhoud gesteld. Dit zijn reproductievragen, toepassingvragen en evaluatievragen.

Anticiperen
Creativiteit
Motiveren
Prioritering
Samenwerken